Pagina's

22 januari 2017

The vikings are coming!



In de kerstvakantie maakte de naaimachine tijdelijk plaats voor en berg wol een een bonte verzameling breipennen. Wanneer de dagen op hun kortst en grauwst zijn, weet ik niets knussers dan de tijd door te brengen met een groeiende lap warme wol op schoot. Tot mijn verbazing schoot het nogal op, zodat de eerste trui en muts precies klaar waren toen het begon te vriezen.



De muts is een relatief eenvoudig ontwerp naar een gratis patroon. Het leent zich heel goed voor wie het breien met twee draden eens wil proberen. Het ontwerp is ruim (slouchy), maar wie liever een gewone dopmuts wil, kan ook wat eerder na de boord met het kleurwerk beginnen.


De trui breide ik naar een - eveneens gratis - patroon van Drops design, dat van boven naar beneden rond gebreid wordt. Het motief op de pas veranderde ik wat, maar de maten zijn precies hetzelfde. Achteraf bezien had ik net zo goed een maat kleiner kunnen kiezen, maar gezien de uren die erin zitten vind ik het wel een fijn idee dat de trui nog een paar jaar mee kan. Zou het waar zijn dat jongens de echte groeispurt pas met een jaar of 14 krijgen?


En als jullie me willen verexcuseren, ga ik nu snel terug naar de breipennen; de andere boefjes hebben ook een bestelling geplaatst...

Patroon trui: David trui
Garen: Karisma van Drops design


During christmas break, the sewing machine was temporarily replaced by lots of wool and knitting needles. When the days are short and grey, I so enjoy spending my days knitting! To my own surprise it went really fast and I finished the first sweater right before some cold weather hit us..


The slouchy hat is a relatively easy design, knit from a free pattern. It's perfect for anyone wanting to try their hand at colourwork for the first time.


The sweater is knit from another free pattern, by drops design. I changed the yoke pattern a bit, so I could include some stars. The fit is quite roomy, so I hope my boy can wear it for a few more years. Let's hope it's true that most boys don't get the real growth spurts until they are fourteen or so...


And if you will excuse me, I'll run back to the knitting needles; the other rascals have also placed orders...

Pattern sweater: David trui
Yarn: Karisma by Drops Design

17 januari 2017

Waterfall raglan for women



Na een serie kinderpatronen is er nu het eerste volwassen patroon van Chalk&Notch, de waterfall raglan. Naaien voor mezelf is iets wat ik niet heel vaak doe, maar aan deze top kon ik niet weerstaan.

After a series of childrens patterns, Chalk&Notch just released their first women's pattern, the waterfall raglan. Sewing for myself is something I don't do often (enough), but I could not resist this top.


De waterfall raglan is er als tuniek of jurk en met korte, 3/4 of lange mouwen. De nauwsluitende pasvorm aan de armen gecombineerd met wijd uitlopende onderkant geeft het een moderne vrouwelijke look die het zowel netjes als casual goed doet. Daarnaast is het zo'n comfortabele top dat de meeste testers niet konden stoppen na één exemplaar.

The waterfall raglan comes in both tunic and dress length with short, 3/4 or long sleeves. The fitted sleeves combined with some width at the bottom provide a modern female look that is perfect for both dressy and casual wear. On top of that, it's so comfortable to wear that most testers couldn't stop after just one version.


Gabriela weet wat ze doet; de instructies zitten goed in elkaar en zijn kraakhelder. Het gebeurt niet vaak dat ik tijdens het testen geen enkel foutje in de instructies kan vinden!
Daarnaast zit de top ook supersnel in elkaar. Het rimpelen is het enige wat een beetje tijd kost. 

Gabriela is a real professional; the instructions are well written and crystal clear. It doesn't happen to me often that I can't find at least a small mistake during testing! The waterfall raglan is also a very quick and easy sew. Gathering the ruffles was the most time consuming part of the sewing.



Ik gebruikte een goed doorvallende jersey van viscose en wol, lekker zacht en met een heel lichte glans. Het patroon leent zich ook prima voor iets dikkere stoffen, zolang ze maar goed doorvallen.

I used a drapey wool/viscose knit. It's very soft with the slightest shimmer. The pattern also works well with slightly heavier fabrics as long as they have a good drape.



Het patroon is te koop met 25% korting tot 22 januari. Vandaag nog exclusief via Upcraftclub en vanaf morgen in de shop van Chalk&Notch.

The pattern is for sale at a 25% discount until January 22nd. Today it is still exclusively at Upcraftclub and tomorrow it will also be available at Chalk&Notch.


13 januari 2017

Tutorial: Doorlopende print aan een blinde rits in 12 stappen



Heb je altijd al willen weten hoe je een motief mooi laat doorlopen over een blinde rits? Ik leg het je uit in 12 overzichtelijke stappen.
Een van de grootste voldoeningen van het zelf naaien is die extra stap die je kunt zetten voor een perfecte afwerking. Veel mensen zal het niet opvallen, maar ik blijf het zien als een (grote) print op een naad of blinde rits niet doorloopt. Neurotisch? Zeker weten. Maar heel eerlijk, zo veel extra tijd kost het niet om het wel te doen. En het maakt een eenvoudig model jurkje wel nét even specialer. Twee waarschuwingen vooraf: De niet-naaiende medemens zal het verschil meestal niet zien, terwijl de kans groot is dat je na de eerste keer besmet raakt met dezelfde neurose als ik.


1. Knip het rechterachterpand uit de stof, inclusief naadtoeslag. Strijk aan beide zijden een strook versteviging (bijv. vlieseline H180) aan de achterzijde van de stof op de gehele middenachternaad. Dit zorgt ervoor dat de stof niet gaat rimpelen aan de rits.


 2. Vouw je papieren patroondeel 1 cm terug op de middenachternaad (dit is de naadtoeslag) en teken de stiklijn op je stof. Ik gebruik een verdwijnstift, maar stofkrijt kan ook.


3. Leg je geknipte pand op de stof zodat er aan de linkerkant ruimte is voor het linkerachterpand en zorg dat het motief op de stof heel precies doorloopt.


4. Leg het papieren patroondeel op de stof, met omgevouwen randje voor naadtoeslag en match precies de getekende middenachterlijn op het rechterachterpand. Let op dat de onder- en bovenhoekjes aansluiten! Speld het papier op de stof vast, maar speld het rechterachterpand niet mee.


5. Trek heel voorzichtig het rechterachterpand weg en markeer de middenlijn ook op het linkerachterpand. 
6. Vouw de omgevouwen rand weer terug en knip het patroondeel uit. 
7. Naai je kledingstuk tot het punt waar volgens de instructies de blinde rits ingezet moet worden.
Wie snel wil werken, kan de rits er zo inzetten, maar stof wil wel eens verschuiven onder de naaimachine. Om de print echt heel precies door te laten lopen, raad ik nog de volgende stappen aan:


8. Markeer zowel op het papieren patroondeel als op de stof een aantal herkenbare punten in het motief. Je kunt dit precies om de 5 cm doen, maar ik kies liever duidelijke herkenningspunten in het motief, dat werkt nauwkeuriger. Breng de markeringen aan op beide patroondelen, maar binnen de naadtoeslag.


9. Open de blinde rits en naai de linkerzijde vast aan het linkerachterpand.
Let op: Voor een perfect doorlopende print is het heel belangrijk om de rits zo te plaatsen dat je stiklijn vlak naast je getekende lijn valt, dus ietsje binnen de naadtoeslag. Bij het vastspelden is de getekende lijn bij mij nog nét zichtbaar onder de rits. Om verschuiven van de rits tijdens het naaien te voorkomen kun je eerst met een gewoon ritsvoetje een hulplijn in rijgsteek naaien, of de rits voor het naaien met lijm op de stof vastplakken.


10. Neem de markeringen die je op de stof aanbracht over op de rits. Sluit de rits, en markeer ook de andere zijde.


11. Match nu de streepjes op de rechterzijde van de rits met het rechterachterpand en herhaal stap 9 voor de rechterzijde.


12. Sluit je rits en... tadaa!! Een perfect doorlopende print!


Lukt het niet perfect de eerste keer? Stug volhouden, oefening baart kunst!