Pagina's

11 december 2015

Louisa dress for women



English below
Naaien voor de kinderen is één ding, maar kleding voor mezelf maken heeft toch iets - uhm - spannends. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik vooral daarom nog niet eerder een aansluitend kledingstuk naaide. Iets waarin alle rondingen precies goed passen. Een heus geval van koudwatervrees was ik. Wás.

Toen de uitnodiging voor het testen van de Louisa jurk voor dames van Compagnie M. in mijn mailbox belandde, wist ik meteen dat dit mijn kans was om voor eens en altijd met deze naaifobie af te rekenen. Dus deed ik eens gek, zocht en vond een gezellige bondgenoot, en reisde af naar Antwerpen om in één dag met 30 andere bloggers de jurk te naaien.



De Louisa jurk  (maat 30 -50) is een veelzijdig patroon. Ik koos voor een versie met symmetrische rechte zakken en 3/4 mouwen in een zalig zachte bio stof van Natuurstoffen. Maar met kapmouwtjes, het peter pan kraagje, of de karakteristieke kangaroe-zak krijg je weer een heel andere jurk. Er is een uitgebreide maattabel zodat je voor het naaien al kunt nagaan of je een patroon aanpassing moet doen. De heldere instructies bevatten ook een dossier aanpassingen waarmee iedereen de jurk op maat zou moeten kunnen maken.

In plaats van mijn jurk keurig in een dag in elkaar te zetten, testte ik een borstaanpassing (full bust adjustment). Vier testjurken verder en enorm veel wijzer geworden, had ik eindelijk de juiste pasvorm te pakken. Gek genoeg was dat een standaard maat 38 met slechts een heel kleine aanpassing. Dit naai-avontuur leverde wel een mooie uitleg over de full bust adjustment op in de instructies van het patroon. Testen is soms ook hard werken ;)




Om te voorkomen dat iemand ooit nog eens zoveel pasvormen nodig heeft om tot de juiste jurk te komen wil ik eenieder het volgende met klem op het hart drukken:
- Laat jezelf nauwkeurig door iemand anders opmeten.
- Maak altijd, echt altijd eerst een testversie in een goedkope stof, en naai die nauwkeurig (je kunt met pen de stiklijnen op de stof tekenen).
- Volg op je allerbraafst de instructies.
- Heb je patroonaanpassingen nodig en vind je dit eng; boek een workshop bij Marte.
(kunnen jullie raden waar ik mis ging?)



En wat we dan overhouden is een jurk die qua pasvorm perfect overeenkomt met de maattabel, echt iedereen flatteert die ik erin gezien heb en zalig draagt.
Tot het eind van deze week kun je het patroon kopen met 10% korting met de code 'LOUISA10'

patroon: Louisa van Compagnie M.
stof: Natuurstoffen

Disclaimer: Ik kreeg het patroon gratis in ruil voor het testen. Erover bloggen was niet vereist, en mijn mening is natuurlijk mijn eigen.




Sewing for my kids is one thing, but sewing something form fitting for myself has always scared me a little. When I was invited to test the Louisa dress for women by Compagnie M., I knew this was the perfect opportunity to face my fears.

The Louisa dress is a versatile pattern. I made my dress with 3/4 sleeves and symmetrical straight pockets in a wonderfully soft mix of organic hemp and linen. But the dress looks very different with the kangaroo pocket, capsleeves or peter pan collar. The pattern includes a good sizing chart and extensive instructions on how to make adjustments for a perfect fit.

Instead of quickly putting my dress together, I tested a full bust adjustment. Four muslins later and having learnt a lot, I finally produced the right fit. This resulted in a thoroughly tested FBA instruction in the pattern instructions. But you should never ever have to sew this many muslins as long as you take this advice:

- Let someone else measure you very accurately
- Always, always sew a muslin in a very cheap fabric, and sew it precisely
- Be good and follow the instructions to the letter
(Can you guess where I went wrong?)

And then we're left with a dress that has a very good fit, is flattering everyone I've seen in it, and is a joy to wear.
There is a 10% discount with the code LOUISA10 untill the end of this week.

pattern: Louisa by Compagnie M.
fabric: Natuurstoffen

Disclaimer: I received the pattern for free in return for testing it. Blogging about it was not mandatory and my opinions are of course my own.

31 opmerkingen:

  1. Ik hoop dat deze jurk mij ook over mijn koudwatervrees helpt... maar eerst een proefmodel en handleiding volgen.. ik ga mijn best doen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben heel benieuwd naar jouw versie! En als je hulp nodig hebt bij aanpassingen, geef maar een gil.

      Verwijderen
  2. Eindelijk zie ik hem.... Wat is hij mooi geworden! Zit als gegoten nu en was het harde werken meer dan waard. Echt perfect plaatje, de stof, dat randje aan de zakken en goed gestyled. Ik denk dat we op een volgende naaidate direct een lente of zomerversie moeten gaan maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Euhm, bij t nauwkeurig naaien van een echte proefversie in goedkope stof??

    Ik ben wel benieuwd naar je eerste, dus onjuiste aanpassingen? Kun je ons nog voor meer valkuilen behoeden? Hier ligt het patroon ook al klaar... en ook koudwatervrees...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee, het meten ging wat mis... ik bleek de FBA uiteindelijk niet nodig te hebben. De instructies zijn op dat punt nu wat verscherpt. Gewoon bij ikea de goedkoopste ongebleekte katoen kopen, goed lezen hoe je de maatbepaling moet doen en een testmodel naaien. Voor de nauwkeurigheid kun je de stiklijnen met pen op de stof tekenen. Als je schouderbreedte en borstomtrek in dezelfde maat vallen kan er weinig mis met het bovenstuk. Taille en heup aanpassen naar andere maten is echt niet moeilijk.
      En als je dan een passend bovenstuk hebt, kun je ook hacken door er een ander model rok aan te zetten! Succes!

      Verwijderen
  4. Ik denk dat je misschien niet op je aller braafst was? Je hebt er in ieder geval een hoop van geleerd. De jurk is prachtig, en staat je mooi.
    Dit blogje doet me denken dat ik je nog even terug moet mailen. Komt er aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Knap gedaan! De aanpassingen waren het waard, want het past je schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank! Jammer dat we jouw versie nog niet kunnen zien voorlopig.

      Verwijderen
  6. Heel mooi gemaakt,dat randje aan je zakken vind ik leuk!Ik ga het patroon ook kopen maar een testversie maken,oei dat weet ik nog niet hoor!Normaal gezien gaan we hem maken in ons naai groepje met Els van http://koekjehaakjemaakje.com/ die ook tester was...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat is dit ook een mooie versie! Ik was aan het twijfelen of ik nu wel of geen testversie zou maken, maar jij hebt me over de streep getrokken, ik wil ECB een goed zittend bovenstuk. En ik ga me ook zeker door iemand anders laten opmeten, bedankt voor de tip! Ik snap alleen niet zo goed waarom ik de stiklijnen met pen op de stof zou tekenen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor als je zeker wilt weten dat je op de juiste plek naait. De jurk heeft 6 verticale naden, en als je bij elke naad een millimeter ernaast zit, telt dat aardig op. Niet doen op een versie die je wilt dragen natuurlijk!

      Verwijderen
  8. Deze jurk bewijst dat eenvoud siert! Staat je super!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een prachtige jurk! Ik ga proberen om me aan de regels te houden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En anders kun je niet zeggen dat je niet gewaaarschuwd was ;) Bij de meesten ging het naaien gelukkig in één keer goed.

      Verwijderen
  10. Hij staat je prachtig !! Spijtig dat je zoveel testversies nodig had, om dan toch in een standaard maat te vallen... Maar je hebt er ongetwijfeld veel uit geleerd !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, ik denk maar zo, ik droeg in elk geval mijn steentje bij aan het testproces!

      Verwijderen
  11. Reacties
    1. Dank je. Kunnen we er bij jou binnenkort ook een bewonderen?

      Verwijderen
  12. That looks really pretty on you! And I really like your fabric choise:)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Reacties
    1. Ik wilde dat ik het kon laten voelen ipv zien; het is zó zalig zacht!

      Verwijderen
  14. Het is duidelijk dat de aanpassing de moeite waard zijn want de jurk past je perfect! Geen plooikes te zien in de stof! Prachtig in zijn eenvoud!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oh my, vier testversies! Maar de jurk zit je nu wel als gegoten! Je staat er prachtig mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for your comment!