Pagina's

1 januari 2014

Oliebollen

Op Oudjaarsdag bakken de boeven oliebollen. Veel oliebollen. En die zijn zo lekker dat ze ervan eten tot ze alledrie glimmen van het vet en de poedersuiker in hun haren zit. En de buikjes ploffen, natuurlijk.

Wil je ook zelf bakken? Laat de oliebollenmix maar rustig staan, en probeer dit recept. Wel een paar extra maken, want ze verdwijnen razendsnel in alle buikjes...
Ingredienten (voor 24 oliebollen):
1 goudrenet, grof geraspt
geraspte schil van 1 citroen
75 g rozijnen, 75 g krenten
500 g bloem
1 ei
500 ml karnemelk, op kamertemperatuur
7 g gedroogde gist
1 tl suiker
frituurolie
poedersuiker

  

Meng in een kom de geraspte appel, citroenschil, rozijnen en krenten met 1 eetlepel bloem.

Klop het ei los.
Meng de rest van de bloem, de gist, suiker en het zout in een grote beslagkom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het ei. Begin te kloppen met een garde of handmixer en voeg intussen de karnemelk toe. Blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.
Schep het appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag een uur rijzen.
Verhit de frituurolie in de frituurpan of in een andere grote pan tot 175 graden.
Doop twee grote lepels eerst in de hete olie, schep een bolletje uit het beslag en laat het in de hete olie glijden. Bak zo maximaal 5 oliebollen tegelijk (anders is de pan te vol en daalt de temperatuur van de olie te veel).
Bak de bollen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Sommige zullen vanzelf draaien wanneer de onderkant bruin is, andere moet je een tikje geven. Intussen heb je een vergiet bekleed met een dubbele laag keukenpapier.
Schep de bollen uit de pan met een schuimspaan en laat in het vergiet uitlekken. Bak op deze manier oliebollen tot je beslag op is.
Bestuif met poedersuiker en smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Thanks for your comment!